Den Bosch Cultuurstad

Deze website is te koop. Voor meer informatie stuur een email naar info@denbosch-cultuurstad.nl


Architectuur

Architectuur Den Bosch, schoonheid in de variëteit

Architectuur Den Bosch, de variëteit, de sporen uit de geschiedenis en de uitdagingen die architecten de afgelopen jaren in 's-Hertogenbosch zijn aangegaan. Er zijn twee hoofdlijnen die de architectuur Den Bosch kent, de oude Bossche binnenstad waar vele honderden historische gebouwen en monumentale panden staan in verschillende architectonische stijlen en de nieuwe architectuur waar de architect duidelijk zijn stempel op heeft achter gelaten. Een voorbeeld hiervan is het nieuwe "centrum" oftewel het Paleiskwartier.
Paleiskwartier

Paleiskwartier

Het Paleiskwartier heeft een fraai stukje moderne architectuur door onder andere Riva, Armada en het Paleis van Justitie. De horeca, winkels, kunst en cultuur brengen leven in de duurzame architectuur die hoort bij dit grote project. Het doel van dit staaltje architectuur Den Bosch? Voor 2012 een nieuwe binnenstad creëren, waar men makkelijk kan wonen, werken en parkeren.
Provinciehuis

Provinciehuis

Een iets ouder project, maar één die we zeker niet over het hoofd willen zien als we het over de architectuur Den Bosch hebben, is het Provinciehuis. Het Provinciehuis, waarbij de architect met de uitstraling van de architectuur iets duidelijk wil overbrengen, is van ver te bewonderen en de gevel is 's avonds mooi verlicht!
Bolwoningen

Bolwoningen

Den Bosch is met zijn architectuur vaker in het nieuws geweest, misschien weet je het nog wel, het bouwen van de bolwoningen jaren geleden.. De welbekende vijftig bolwoningen met hun opvallende architectuur staan in de Maaspoort, gelegen in het noorden van Den Bosch. Niet alleen hebben de woningen een uitzonderlijke vorm maar ze zijn ook nog milieuvriendelijk.
Stadskantoor

Stadskantoor

Twee gebouwen verbonden door moderne architectuur deels op de locatie van het voormalige keizershof. Het stadskantoor, heeft een toegevoegde waarde voor de architectuur Den Bosch. Door een sterk, maar open contrast met de historische binnenstad. De architect Dirk Jan Postel heeft een combinatie van open, dynamisch, duurzaam, modern en historisch weten te verwezen- lijken met een andere kijk op de Binnendieze.
Verbreding A2

Verbreding A2

Door de jaren heen heeft 's-Hertogenbosch heeft verschillende
uitzonderlijke projecten gehad, met een grote diversiteit wat architectuur betreft. Het meest actuele prestigieuze architectuur Den Bosch project is de verbreding van de A2. De infra- structuur A2 en de A59 zijn flink onder handen genomen. Door deze grote werkzaamheden en resultaten laat men zien dat er niet alleen gewerkt wordt aan de bouwkundige aspecten.

Historische gebouwen en monumenten in de binnenstad

In het centrum is veel architectuur te bekennen. Zo zijn er de vele historische gebouwen die op de lijst van beschermde rijksmonumenten staan. In totaal zijn er zo'n 550 rijksmonumenten in 's-Hertogenbosch. De gemeente 's-Hertogenbosch heeft ook nog eens tweehonderd twintig gemeentelijke monumenten en twintig locaties die een archeologisch monument zijn die daarmee een belangrijk onderdeel vormen van de architectuur Den Bosch. Daarnaast bestaan er nog talloze beschermde stads- en dorpsgezichten, waaronder de Binnendieze.

In de binnenstad zijn de diverse stijlen in de architectuur Den Bosch duidelijk herkenbaar aan de buitenzijde van de panden. Denk maar aan de gotische Sint Jan met haar Romaanse toren, de neogotische bouwwerken, het Zwanenbroedershuis en het stadhuis welke in Hollands classicisme is uitgevoerd. Het winkelwoonhuis aan de markt "De Kleine Winst" heeft een gevel uitgevoerd in eclectische bouwstijl. Dit is het pand waar de beroemde schilder Jeroen Bosch is opgegroeid, maar of hij hier ook geboren is?

Culturele instellingen in historische gebouwen en monumentale panden

De meeste musea, theaters en concertzalen zijn gevestigd in een historisch gebouw en tevens rijksmonument. Beleef cultuur in diverse vormen in panden met een hoge cultuurhistorische waarde!
Stadhuis

Stadhuis

Als we één pand niet mogen vergeten in de architectuur Den Bosch dan is het wel het stadhuis aan de markt. Van stenen huis uit de 13e eeuw tot een stadhuis in Hollands classicisme. De hui- zen die later werden gebouwd langs dit stenen huis, met aan de linkerzijde De Gaffel en aan de rechter zijde Het Huys van Sint Claes, vormden later onderdeel van het huidige stadhuis. Het stadhuis, zowel het exterieur als interieur is een kunstwerk opzich.
Sigarenfabriek Willem II

Sigarenfabriek Willem II

De sigarenfabriek Willem II is gegrondvest in het jaar 1897 door Goulmy & Baar. De voormalige sigarenfabriek staat als een hoeksteen op de Bosch- dijkstraat. Tegenwoordig in gebruik door het W2 Poppodium en W2 Popcollectief. De vooruitstrevende Goulmy & Baar gaven opdracht voor een voor die tijd zeer modern gebouw, zowel architectonisch gezien als voor de voorzieningen in het pand.
Orangerie

Orangerie

De huidige Orangerie kennen we tegenwoordig als een prachtige locatie met veel sfeer waar diverse soorten evenementen en entertainment plaatsvinden. In de volksmond heette de St. Josephkerk ook wel de Paterskerk, waar iedereen altijd welkom was. Maar wie hebben zo'n grote invloed gehad in Den Bosch en hebben hun sporen achter gelaten in dit neogotische staaltje architectuur in de binnenstad.
Brabanthallen

Brabanthallen

Van oude Bossche veemarkthallen naar de huidige Brabanthallen in Den Bosch. Het complex heeft altijd al een belangrijke rol in Den Bosch gespeeld. Zo heeft het ervoor gezorgd dat er veel veranderde in het straatbeeld. En niet alleen door de komst van de hallen... Tegenwoordig is hier altijd wel een evenement te beleven. Van (sport)evenementen, beurzen, markten, presentaties, congressen, concerten, feesten tot de welbekende dancepartys.
Uilenburg

Uilenburg

De Uilenburg staat niet alleen bekend om de gezellige terrassen en evenementen waarbij de gevestigde horeca een groot aandeel heeft. De Uilenburg kenmerkt zich ook door de Binnendieze, het standbeeld van Zoete Lieve Gerritje, de smalle autovrije straatjes betegeld met kinderkopjes, monumentale panden en de sfeer en charme die deze authentieke wijk uitstraalt. Een wijk met een rijke geschiedenis, een plek bij uitstek om een bijzondere wandeling te maken door de pittoreske straatjes of om lekker te eten en te borrelen tussen de monumentale panden.