Den Bosch Cultuurstad

Deze website is te koop. Voor meer informatie stuur een email naar info@denbosch-cultuurstad.nl


Binnendieze rondvaart

Binnendieze rondvaart
Opstapplaatsen

Opstapplaatsen

Het kaartje voor de Binnendieze rondvaart is te koop bij de balie van Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch Parade 12 of in de authentieke wijk de Uilenburg, Molenstraat 15a. Er zijn dan ook twee opstapplaatsen: de steiger tegenover Molenstraat 15a of bij de steiger op de Zuidwal, hoek Zuidwal en Oude Dieze. De Uilenburg kenmerkt zich niet alleen door de gezellige terassen van de diverse eet- en drinkgelegenheden, maar ook door het beeld van Zoete Lieve Gerritje, de meeneempoëzie en de kinderkopjes. Kies je voor de opstapplaats op de Zuidwal, hoek Zuidwal en Oude Dieze en koop je je kaartje bij de balie aan de Molenstraat 15a dan krijg je een mooie route mee. De looproute is ongeveer vijftien minuten en voert men door de mooie pittoreske straatjes van de Uilenburg, die om het drukke stadscentrum van 's-Hertogenbosch lopen. Men komt langs de monumentale panden en antiekwinkeltjes. Bij de opstapplaats van de Binnendieze rondvaart aangekomen staat men aan de rand van 's-Hertogenbosch. Tussen het uitzicht over het prachtige natuurlandschap Het Bossche Broek en de Romaanse Sint Jan die vol glorie staat te pronken.
Ervaar de rondvaart, de historische route

Ervaar de rondvaart, de historische route

Vanonder een toog komt de fluisterboot aan gevaren. Een vriendelijke man heet men welkom en iedereen wordt vriendelijk en hulpvaardig de boot in geholpen. De boottocht, welke deels onder het drukke stadscentrum voert, kan beginnen.

De boottocht is nog maar net begonnen of de schippersgids begint al te vertellen over de bijzondere andere wereld onder de togen van de stad... Vol passie wordt er tijdens de Binnendieze rondvaart verteld over het indrukwekkende verleden van de Binnendieze en de vele verschillende togen waar vele vleermuizen hun aangepaste schuilplaats hebben gevonden. Het is mooi om te ervaren hoe een elektrische boot je door een water kan laten varen waar nog de vele kenmerken uit vroegere tijden zichtbaar zijn. De Binnendieze van ongeveer één meter diep en waar tot veertig jaar geleden nog de riolering op uit kwam, voert je door een bijzondere andere wereld. De enorm hoge achtergevels brengen je terug in de tijd. En dan te bedenken dat je onder de druk winkelende passanten vaart. Je ervaart de rust, door de enorme hoge indrukwekkende achtergevels, de Binnendieze die vrij laag staat en de stilte van de fluisterboot. De schipper vertelt over het ontstaan en de geschiedenis van de Binnendieze, het water dat kronkelt door de stad 's-Hertogenbosch, met zijn smalle doorgangen en lange lage donkere verschillende togen. Hoe de handelaren hier vroeger doorheen voeren, de restauraties aan de Binnendieze die veel problemen hebben gebracht en wel vijf en twintig jaar hebben geduurd, over de verschillende oude panden met hun oorspronkelijke functie en anekdotes.

De Binnendieze, het water wat vroeger twaalf kilometer lang was en waar 's-Hertogenbosch zijn grootsheid aan te danken heeft is nu voor een groot deel gedempt en bedraagt nog maar vier kilometer. Maar desondanks kunnen we door de vele restauraties aan de Binnendieze en initiatieven van vrijwilligers nog steeds een andere wereld zien die 's-Hertogenbosch ook kent. Een wereld onder de stad, die je terug voert naar het verleden.

Contact

Alle vragen met betrekking tot rondvaarten en stadswandelingen kunt u terecht op de website dagjedenbosch.com.
Dit is een onderdeel van Kringvrienden.nl.

Contact
Kaartverkoop:
Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch
Molenstraat 15a
5211 DR 's-Hertogenbosch

Locatie: Uilenburg

Kaartverkoop:
Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch
Parade 12
5211 KL 's-Hertogenbosch

Locatie: Parade