Den Bosch Cultuurstad

Deze website is te koop. Voor meer informatie stuur een email naar info@denbosch-cultuurstad.nl


Carnaval in Oeteldonk

Vòòr Oeteldonk

Vòòr Oeteldonk

Tijdens carnaval in Oeteldonk is de stad een dorp. 't Durp waar iedere inwoner een durske wordt. Een feest voor de tijd van bezinning of een feest van de omgekeerde wereld? Carnaval heeft moeilijke tijden gekend, maar carnaval heeft zich ook niet laten onderdrukken. Voorheen carnaval vòòr Oeteldonk, maar dankzij de oprichting van de Oeteldonkse Club in 1882 werd Oeteldonk geboren, het spel kan beginnen!
Oeteldonk

Oeteldonk

Door de verscheidenheid aan evenementen die tijdens carnaval in Oeteldonk worden georganiseerd, is het ieder jaar een carnaval om nooit te vergeten! D'n Oeteldonkse Traaijout, D'n Blauwen Aovond, de feestelijke intocht van de Prins, de optocht en tal van andere Oeteldonkse evenementen. Ook het kindercarnaval is ieder jaar in Oeteldonk van de partij met de bijbehorende evenementen!
Kenmerken

Kenmerken

Wanneer boer Knillis op de zondag van Oeteldonk is onthuld kan carnaval pas echt beginnen! Oeteldonk wordt een waar feestdorp waar eten en drinken in overvloed wordt genuttigd en het Oeteldonkse volkslied ten gehore wordt gebracht. Het hele dorp is rood, wit en geel en aangekleed met de kenmerken van Oeteldonk. Drie dagen lang is Den Bosch tijdens carnaval niet te bekennen, maar viert Oeteldonk de boventoon!
Rollenspel

Rollenspel

Niet alleen de kenmerken vormen Oeteldonk, maar ook het rollenspel van Oeteldonk. De burgervaojer Peer vaan den Muggenheuvel tot den Bobberd die Prins Amadeiro verwelkomt en inlicht als de Prins zijn juweel Oeteldonk een bezoek brengt. De Assessor Kees Minkels voorziet de Prins deze dagen onder andere van de nodige raad. En zo zijn er nog meer personages die van Oeteldonk een feest durp weten te maken.
Carnavalsverenigingen

Carnavalsverenigingen

Het hele jaar door zijn de carnavalsverenigingen al druk bezig met de voorbereidingen voor het aankomende carnaval in Oeteldonk. Als het thema van carnaval na de begrafenis van Knillis bekend wordt gemaakt begint de creativiteit alweer te borrelen bij de Oeteldonkers. De verenigingen zorgen niet alleen voor de Oetelonkse sfeer maar brengen ook de juiste stemming met carnaval in dit feestdorp!
Museum

Museum

Is februari nog te ver weg... dan is het Oeteldonks Gemintemuzejum een mooie gelegenheid om vast in de carnavalsstemming te komen. Het hele jaar is Oeteldonk hier vertegenwoordigd door de diverse aanwinsten. Het knusse carnavalsmuseum bezit een mooie verzameling waaronder attributen, kostuums van de Prins, onderscheidingen, muziekfragmenten en veel beeldmateriaal.


Intocht

Intocht

De foto's van de intocht geven een beeld weer van een ritueel welke zich elk jaar tijdens carnaval in Oeteldonk afspeelt. Het begint als Prins Amadeiro op het Centraol Station aankomt om een bezoek te brengen aan zijn Pronkjuweel Oeteldonk. De binnenstad is voor een groot deel afgezet en op het Stationsplein hebben zich duizenden Oeteldonkers verzameld om de Prins te ontvangen en via de intocht te begeleiden naar de markt.
Onthulling Knillis

Onthulling Knillis

Nadat Prins Amadeiro onder begeleiding van de intocht op de markt is aangekomen, staat Boer Knillis al op hem te wachten. De carnavalsverenigingen zorgen voor de benodigde carnavals- muziek en er heerst een gezellige stemming. De Oeteldonkers staan met een blijde lach op de markt als boer Knillis wordt onthuld door Prins Amadeiro. Want na de onthulling van Knillis kan carnaval in Oeteldonk nu ECHT beginnen..
Optocht

Optocht

De grote optocht is een vast onderdeel van carnaval in Oeteldonk. Op de maandag van carnaval trekt een lange stoet van ondere andere praalwagens en carnavalsverenigingen door de binnenstad van Den Bosch. Duizenden mensen staan aan de kant en kijken hun ogen uit als ze de bewegende creatieve creaties voorbij zien komen...
Begrafenis Knillis

Begrafenis Knillis

Het is dinsdagavond als laatste ritueel van carnaval plaatsvindt. Het is Prins Amadeiro met de Adjudant die boer Knillis van zijn sokkel hijsen. Na de begrafenis van Knillis sluiten de kroegen de deuren en de straten worden weer schoongemaakt. Iedereen is moe en tevreden en proberen de rust weer een plaatsje te geven als Oeteldonk na een aantal zinderende dagen weer 's-Hertogenbosch wordt.