Den Bosch Cultuurstad

Deze website is te koop. Voor meer informatie stuur een email naar info@denbosch-cultuurstad.nl


Carnavalsmuseum

Carnavalsmuseum

Het carnavalsmuseum Oeteldonks Gemintemuzejum is een knus museum in Den Bosch gelegen aan de Binnendieze. Het museum is een lust voor alle mensen die alles van carnaval willen weten of voor de echte Bosschenaar die dol is op carnaval. In het museum word je warm ontvangen door een of meerdere van de acht en twintig enthousiaste vrijwilligers van het Oeteldonks Gemintemuzejum.

Expositie

De collectie van deze bijzondere verzameling van attributen, prenten, kostuums, affiches, foto’s, schilderijen, maquettes, onderscheidingen, muziek en nog veel meer zijn allemaal gespaard, verkregen, gekocht of in bruikleen. De museumstukken in het Oeteldonks Gemintemuzejum komen uit alle werelddelen, uit het verleden en heden en worden zorgvuldig bewaard.

Om een nog beter beeld te verkrijgen van dit internationale volksfeest, welke in vier verschillende stromingen gevierd kan worden, zijn er diverse digitale touch screens in het museum anwezig met filmbeelden. Deze worden op hun tijd aangevuld met diverse muziekfragmenten die zelf uit te kiezen en te bedienen zijn. Dit geheel zorgt voor een complete impressie van carnaval. Zowel van de geschiedenis van carnaval als hoe we het volksfeest tegenwoordig kennen. Waarin 't durp Oeteldonkde stad 's-Hertogenbosch drie dagen lang overneemt met de bijbehorende Oeteldonkse kenmerken, maar ook met de Oeteldonkse personages.

Rondleiding

De suppoosten van het Carnavalsmuseum Oeteldonks Gemintemuzejum heet men van harte welkom. Ze willen graag vol passie en enthousiasme het verhaal vertellen bij iedere exemplaar die dit museum tentoonstelt. Naar believen kan er een film van vijftien a twintig minuten voor aanvang worden afgespeeld. Deze film geeft de historie van dit unieke nationale en internationale volksfeest, carnaval, weer.
Het pand

Het pand

Lang geleden stond op de locatie waar het Carnavalsmuseum Oeteldonks Gemintemuzejum staat het poortgebouw van de Zusters van Orthen. Zij hebben zich hier gevestigd in 1424. Kort na 1945 werd hier een nieuw pand neergezet, omdat het oorspronkelijke pand door verwaarlozing was ingestort. Sinds begin 2001 hangt hier de Oeteldonkse vlag uit, met boven de gevel de letters omgekeerd geschreven: Oeteldonks Gemintemuzejum. Dit gezellige tafereel wordt vergezeld met het Oeteldonkse logo.

Toegankelijkheid

Het pand van het Oeteldonks Gemintemuzejum bestaat uit een boven en beneden verdieping. Wanneer men het pand betreed moet men een klein trapje af. Op de begane grond is er een split level aanwezig. Helaas bezit het Oeteldonks Gemintemuzejum geen lift. Mensen die slecht ter been zijn, worden behulpzaam bijgestaan door de suppoosten van het carnavalsmuseum Oeteldonks Gemintemuzejum.

Om een nog beter beeld te verkrijgen van dit internationale volksfeest, welke in vier verschillende stromingen gevierd kan worden, zijn er diverse digitale touch screens in het museum anwezig met filmbeelden. Deze worden op hun tijd aangevuld met diverse muziekfragmenten die zelf uit te kiezen en te bedienen zijn. Dit geheel zorgt voor een complete impressie van carnaval.

Naast de prenten hangt een korte uitleg en is in diverse talen te verkrijgen. De mensen die karakteristieke museum hebben bezocht komen dan ook uit alle werelddelen.


Contact
Bezoekadres:
Oeteldonks Gemintemuzejum
Zusters van Orthenpoort 20-27
5211 ND 's-Hertogenbosch
Carnavalsmuseum.nl