Den Bosch Cultuurstad

Deze website is te koop. Voor meer informatie stuur een email naar info@denbosch-cultuurstad.nl


Eten en drinken

Eten en Drinken

Eten en Drinken
..in het Bourgondisch 's-Hertogenbosch

..in het Bourgondisch 's-Hertogenbosch

Betreed de wereld van het Bourgondisch Den Bosch! De Bourgondische cultuur, de diverse locaties, waar het eten en drinken een wezenlijk aandeel heeft.

Geniet van verschillende sferen en kom lekker eten en drinken in een lunchroom, restaurant, eetcafé of café die de binnenstad van 's-Hertogenbosch rijk is.

Proef Den Bosch op je eigen manier!
Korteputstraat

Korteputstraat

Dat je in Noord-Brabant bourgondische en culinair kunt genieten weet iedereen. Van dit gegeven maken 18 horecaondernemers dankbaar gebruik in hun samenwerking aan de Korte Putstraat. De straat is helemaal niet zo breed, het is eigenlijk meer een steeg, en staat van gevel tot gevel gevuld met terrassen. Wanneer je tussen het mooi opgestelde meubilair doorloopt waan je je in een land in het zuiden van Europa.

De 18 horecagelegenheden, variërend van type bruin café tot luxe restaurant, staan stuk voor stuk garant voor een ontspannen en culinaire beleving. In deze straat wordt er niet onderling gevochten om gasten, de keuze op welk terras of in welke gelegenheid je plaatsneemt is helemaal aan jou.
Uilenburg

Uilenburg

Ook de Uilenburg kwam, net zoals de Sint Jan, pas na de aanleg van de tweede ommuring binnen de ommuring te ligging. De oorsprong van de naam Uilenburg is niet geheel duidelijk, het zou afkomstig kunnen zijn van het woord "Rulenburg", wat korenberg betekent. Wat men wel weet is dat het in de Uilenburg altijd al druk is geweest door de nabij gelegen stadspoort en de ligging dichtbij de haven. Een schone buurt was de Uilenburg niet, door de slechte huisvesting, dichte bevolking en slecht drinkwater, die men veelal uit de Binnendieze haalde staken er allerlei ziektes de kop op. De epidemieën rond 1865-1870 zorgde voor een hoog sterftecijfer onder de inwoners. Pas na de nieuwe vestingwet in 1874, die Den Bosch onthief van zijn functie als Vestingstad , mocht men buiten de ommuring bouwen. De poorten werden afgebroken waardoor er meerdere doorgangen naar het centrum werden gecreëerd, een beetje rust...


De Bosschebol, een echte Bossche delicatesse

De Bosschebol, een echte Bossche delicatesse

Wie kent hem niet! De enige echte Bosschebol van banketbakkerij Jan de Groot uit Den Bosch. Voor de Bosschenaren ook wel bekend onder de naam sjekladebol. Zelfs voor de grote eter een enorme machtige hap. Deze zoete delicatesse bestaat uit soezenbeslag gevuld met slagroom en overgoten met pure chocolade. Het geheel heeft over het algemeen een doorsnede van ongeveer twaalf centimeter! De echte pure chocolade maakt het extra speciaal. Ze zijn ook in andere afmetingen verkrijgbaar.