Den Bosch Cultuurstad

Deze website is te koop. Voor meer informatie stuur een email naar info@denbosch-cultuurstad.nl


Koningsdag

Koningsdag

Ieder jaar is Koningsdag Den Bosch weer een spektakel met vele gratis optredens op de diverse podia verdeeld door de binnenstad. Voorafgaand van Koningsdag is ook in Den Bosch de Koningsnacht een traditie. De spulletjes worden weer van de hand gedaan op de rommelmarkt tijdens Koningsdag, het straattheater zal zorgen voor een verassende wending waarbij de muziek op één van de vele podia de voetjes van de vloer laten gaan. Onder het toeziend oog van de Sint Jans kathedraal staat ieder jaar het hoofdpodium op de Parade . Verder is er op bijna elk ander plein in de binnenstad van 's-Hertogenbosch wel iets te zien of te horen. Kortom in het kort zijn de ingrediënten voor Koninginnedag: muziek, dans, cabaret, straattheater, kunst, spelen, rommelmarkt en veel spontane acts met humor.
Geschiedenis van Koninginnedag en Koningsdag

Geschiedenis van Koninginnedag en Koningsdag

De voorloper van Koninginnedag is de Prinsessedag, welke zijn oorsprong vindt op de vijfde verjaardag van prinses Wilhelmina, 31 augustus 1885. Mede door de inzet van de liberalen ontstaat er een volksfeest waar nationale eenheid centraal staat. Na het overlijden van Koning Willem III in 1890 werd Prinsessedag opgevolgd door de viering van Koninginnedag. Wat uitgroeide tot een waar kinderfeest. Na meer dan vijftig jaar regeren vindt koningin Wilhelmina (1880-1962) het in 1948 welletjes. Hiermee verplaatst ook de viering van Koninginnedag van 31 augustus naar 30 april, de verjaardag van koningin Juliana (1909-2004). Niet alleen de datum veranderde maar ook de aanwezigheid van het koningshuis kreeg om omslag tijdens Koninginnedag. Het was koningin Juliana die de bloemenhulde op Paleis Soestdijk in ontvangst nam en daarmee het middelpunt van de dag werd.

Vooral in de jaren vijftig toen de televisie deze bloemenhulde ging uitzenden groeide deze nieuwe traditie, maar verdween ook weer na de na de inhuldiging van Beatrix op 30 april 1980. Het volk kwam niet meer naar het koningshuis, maar het koningshuis naar het volk. Zo bezocht koningin Beatrix met haar familie op 30 april 2007 ’s-Hertogenbosch. De viering van Koninginnedag op de verjaardag van haar moeder veranderde echter niet. Als eerbetoon als dag van aanvaarding van haar ambt als staatshoofd en inhuldiging als koningin der Nederlanden en om haar moeder te eren. Daarbij is het in Nederland op 31 januari niet echt heel erg mooi weer voor buiten festiviteiten. Vanaf het moment dat prins Willem-Alexander koning wordt in 2014 heet de dag Koningsdag en wordt op zijn verjaardag 27 april gehouden.

Informatie

Datum:
zie evenementen kalender.
zie concertagenda.

Locatie: Binnenstad

Greep uit de locaties:
- Parade
- Markt
- Minderbroedersplein
- Kerkplein
- Karrenstraat
- Uilenburg
- Vonk en Vlamterrein