Den Bosch Cultuurstad

Deze website is te koop. Voor meer informatie stuur een email naar info@denbosch-cultuurstad.nl


Orangerie

Orangerie

Orangerie Den Bosch in de voormalige St. Josephkerk

De huidige Orangerie Den Bosch kennen we tegenwoordig als een prachtige locatie met veel sfeer waar diverse soorten evenementen en entertainment plaatsvinden. Maar wie heeft hier zijn sporen achter gelaten, zodat wij tegenwoordig mogen genieten van dit neogotische staaltje architectuur in de binnenstad van Den Bosch.

Culturele geschiedenis - Paters Redemptoristen

De St. Josephkerk werd gebouwd als kloosterkerk voor de Paters Redemptoristen. De Paters Redemptoristen, gesticht in 1732 door de heilige Alfonsus-Maria de Liguori en sinds 1832 gevestigd in Nederland.

Zij hielden zich voornamelijk bezig met hun volksmissies, waarbij het vereren van Maria een grote rol speelde. De terugkomst van het Mariabeeld oftewel de Zoete Moeder in 1853 zorgde er dan ook voor dat de Paters Redemptoristen, naast Wittem in 1836 en Amsterdam in 1850, zich definitief in ‘s-Hertogenbosch vestigde en een groter onderkomen wilden. Zes jaar later in december 1859 werd de Redemptoristenkerk in neogotische stijl in gebruik genomen. In de volksmond heette de St. Josephkerk in die tijd ook wel de ‘Paterskerk’, waar iedereen altijd welkom was. Tweede Nieuwstraat werd eind 1890 St. Josephstraat De St. Josephkerk werd gebouwd aan de aan de Tweede Nieuwstraat. Vanaf 1890 werd de straatnaam in de St. Josephstraat veranderd.

St. Josephkerk

Ook al doet het exterieur van de voormalige St. Josephkerk voor sommige mensen misschien somber aan, het interieur is daarentegen zeer bijzonder en sfeervol. De “kruisbasiliek” met driezijdig gesloten koor is gebouwd naar een ontwerp van de architect Van Veggel. De gewelfschilderingen in de neogotisch St. Josephkerk zijn gemaakt door C. Vrensen naar een ontwerp van L.C. Hezemans en gerestaureerd door Th. Hermsen. De overige schilderingen zijn vervaardigd door Th. Hermsen en A. van Bokhoven. Niet te vergeten zijn de fraaie houten communibanken en de preekstoel met zijn vele beelden. Deze vielen onder de verantwoording van de Bossche beeldhouwer Hendrik van der Geld (1838-1914). Hij was onder andere leerling aan de Koninklijke School.
Ter nagedachtenis

Ter nagedachtenis

Nog geen eeuw hebben de Paters Redemptoristen van dit prachtige bouwwerk gebruik mogen maken. De aanloop liep terug en na de laatste mis in 1971 vertrokken de laatste paters naar Wittem. Ter nagedachtenis aan de kardinaal van Rossum (1853 – 1932) en tevens ter ere voor al het werk wat de Paters Redemptoristen in Den Bosch hebben verricht, is er op het Kardinaal van Rossumplein een bronzen standbeeld te vinden. Het Kardinaal van Rossumplein is nabij de Orangerie Den Bosch. Het standbeeld is gemaakt door August Falise. August Falise is ook verantwoordelijk voor het standbeeld van Jeroen Bosch op de markt. Op 24 juni 1934 werd het beeld onthuld door de diplomatieke vertegenwoordiger van de paus mgr. L. Schioppa. Dit gebeurde op de zesde Katholiekendag welke als thema had: ‘Het Gezag’. De Katholiekendagen werden in Nederland gehouden van 1899 tot 1940.

Onbewoond

Dat de Paters Redemptoristen vertrokken betekende een leegstaande St. Josephkerk. Tot eind jaren tachtig werd de voormalige kerk een plaats waar kunstenaars en muzikanten terecht konden. Daarna werd het pand eigendom van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Men begon aan een verbouwing, waarbij de schade die de branden in de loop der tijd hadden veroorzaakt werd hersteld en het pand werd aangepast aan de behoefte van voorzieningen van de huidige tijd. In 1991 werd de voormalige St. Josephkerk weer geopend en staat tegenwoordig bekend als de Orangerie.
Orangerie

Orangerie

Het rijksmonument de Orangerie heeft drie neogo- tische zalen, Orangerie Zaal, Jeroen Bosch Zaal en de Tuin der Lusten. (De namen die de Orangerie Den Bosch gebruikt verwijzen naar de Bossche schilder Jeroen en naar één van de schilderwerken van Jeroen Bosch). Achter de Orangerie Den Bosch ligt de Jeroen Boschtuin. In de zomer zie je door de groene bomen de achterzijde van de Orangerie Den Bosch. De Orangerie, bekend om de unieke locatie en betoverende sfeer, werkt samen met diverse artiestenbureaus en voorziet Den Bosch van diverse soorten entertainment en evenementen zowel zakelijk, privé als openbaar. Zoals verhuringen van de zalen en diverse shows, beurzen, congressen, diners en zelfs feesten. Naast de bijzondere sfeer die de voormalige St. Jacobskerk al uitstraalt, weet de Orangerie Den Bosch met de juiste aankleding en verzorging te zorgen voor een unieke dag of avond uit!
Contact

Contact

Bezoekadres:
Orangerie
St. Josephstraat 15a
5211 NH 's-Hertogenbosch
orangerie website

Locatie: nabij de Parade