Den Bosch Cultuurstad

Deze website is te koop. Voor meer informatie stuur een email naar info@denbosch-cultuurstad.nl


Paleiskwartier

Paleiskwartier

Het Paleiskwartier is gelegen achter het Centraal Station van Den Bosch. Gebouwd op het voormalige bedrijventerrein de Wolfsdonken. In de jaren dertig werd het moerassige karakter opgeheven door zand uit de Ertsveldplas te gebruiken. Dit bedrijventerrein is ontstaan na de Tweede Wereldoorlog, hier vond men onder andere de Gruyter en Interpharm. In de jaren tachtig werd het bedrijventerrein als verouderd gezien en voldeed de infrastructuur niet aan de huidige wensen. Daar kwam verandering in. Tegenwoordig vind men hier namelijk een fraai stukje moderne architectuur door onder andere kantoorgebouw Riva, appartementencomplexen Armada en het Paleis van Justitie. Een enkel gebouw doet men nog herinneren aan de oude industriƫle vormgeving uit vroegere jaren, zoals het voormalige pand van Interpharm waar het Stedelijk Museum haar onderdak heeft gevonden. De diverse eet- en drinkgelegenheden, winkels, kunst en cultuur brengen leven in de duurzame architectuur die hoort bij dit project. Door de kantoren en de nieuwe infrastructuur (verbindingsweg tussen de A59 en A2) heeft het de mogelijkheid tot een enorme economische stijging. Een project dat startte in 1990 en waar nog een hotel en een bioscoop op de planning staan. Het doel om voor 2012 een nieuwe binnenstad te creƫren waar men makkelijk kan wonen, werken en parkeren.
Esthetisch en milieubewust

Esthetisch en milieubewust

In het ontwerp van Khandekar Stadsontwerp en Landschapsarchitectuur is er veel ruimte voor groenvoorziening en pleinen. Naast de overdekte parkeergarage zijn de parkeergelegenheden veelal ondergronds of inpandig. Zo is er genoeg ruimte voor rustige wandelpaden tussen het groen en water naast de kantoren en appartementencomplexen. Khandekar Stadsontwerp en Landschapsarchitectuur hebben gekeken naar bijzondere vormgeving, moderne materiaalkeuzes en energiebesparing. Daarbij is er kozen voor een waterbassin die als zonneboiler dient. Deze warmte-koude opslag staat in verbinding met de kantoren en woningen in het Paleiskwartier.Kantoorgebouw Riva

Kantoorgebouw Riva

Riva is gebouwd naar een ontwerp van Bureau Ritzen architectuur en stedenbouw Maastricht. Het ovaal groene gebouw doet aan als een schip en contrasteert met de rest van de strakke architectuur van het Paleiskwartier. Riva is gelegen aan het einde van het water. Aan het einde van het jaar 2000 werd Riva opgeleverd. Met haar vijftig meter reikende top, elf verdiepingen, een restaurant op de begane grond en een parkeerkelder staat zij vrij centraal in het Paleiskwartier. Riva speelt een grote rol in het aanzicht van 'de nieuwe binnenstad'.
Appartementencomplexen Armada

Appartementencomplexen Armada

De gebouwen met bolvormige zuid gevel van roestvast staal en rode bakstenen achter gevel, liggen aan het water. Met het oog op licht, lucht, land en water heeft de architect en stedebouwkundige Anthony (Tony) Mc Guirk van Building Design Partnership deze tien Armada complexen aangevuld met een parkeergelegenheden onder de binnentuin. Armada is opgeleverd in 2005. Naast een aantal bekroonde werken op zijn naam te hebben staan en een design award in 2006, heeft Anthony (Tony) Mc Guirk tevens de architectuurprijs 2003 voor Armada in ontvangst genomen.

Paleis van Justitie

Paleis van Justitie

Dit statige stukje architectuur is geopend in 1999 en heeft een neoklassieke uitstraling met een zinken dak. Het monumentale binnenplein van het Paleis van Justitie is tevens een doorgang naar de achterliggende gebouwen. Binnen in het Paleis van Justitie is het open en licht en vormen de wandkleden een onderdeel van het ontwerp. Het Paleis van Justitie is ontworpen door de architect Charles Vandenhove geboren in 1927 te Luik.