Den Bosch Cultuurstad

Deze website is te koop. Voor meer informatie stuur een email naar info@denbosch-cultuurstad.nl


Provinciehuis

Provinciehuis

Functie

Van ver is het Provinciehuis van Noord Brabant te bewonderen. Het moderne monumentale gebouw is één van de belangrijkste gebouwen van Nederland. De provinciale diensten die voorheen op diverse plaatsen waren ondergebracht vonden hun thuis in dit statige gebouw.

In 1952 werd de beslissing genomen om een nieuw gezamenlijk onderkomen te bouwen voor de provinciale diensten. De keuze viel op het uitschrijven van een besloten prijsvraag. In 1966 ging de eerste spade in de grond. Uiteindelijk is het gebouw, met haar statige architectuur met de bijnamen De Dikke Vinger van Maaskant en de Dikke deur, officieel geopend op 12 november 1971 door koningin Juliana.
Architect Hugh Aart Maastkant

Architect Hugh Aart Maastkant

Het brein achter dit statige monumentale gebouw is de architect Rotterdamse architect Hugh Aart Maaskant (17-8-1907 - 27-5-1977) die een grote rol speelde bij de wederopbouw van Rotterdam. Grote bekende projecten onder zijn naam zijn onder andere de Euromast en de pier in Scheveningen. Het nieuwe onderkomen voor de provinciale diensten was zijn laatste project, de kroon op zijn carrière als architect!

Men is begonnen met de bouw van het Provinciehuis in 1966, het duurde echter vijf jaar voordat de bouw voltooid was. Later in de jaren negentig heeft er nog een renovatie en een uitbreiding naar een ontwerp van Klunder Architecten plaatsgevonden.
Architectuur

Architectuur

De drieëntwintig verdiepingen zijn opgetrokken tussen vier S-vormige betonnen kolommen, gelegen aan een grote vijver, welke dient als bluswater indien nodig. De architect Hugh Aart Maaskant heeft gekozen voor sobere materialen voor zowel de gevel als de kantoorruimte voor dit 101 meter statige gebouw. Zo is de buiten gevel opgebouwd uit beton, staal en glas. Voor het interieur, met de efficiënte inrichting van de kantoorruimte, heeft de architect voornamelijk gebruik gemaakt van de materialen natuursteen, wol en leer. Met de uitstraling van de architectuur laat de architect Hugh Aart Maaskant de macht van de bestuurders zien. Binnen de opvallend uitgestrekte horizontale laagbouw met een vleugelvormig dak bevindt zich de statenzaal. De bovengelegen verdiepingen dienen als kantoorruimte voor de ambtenaren.