Den Bosch Cultuurstad

Deze website is te koop. Voor meer informatie stuur een email naar info@denbosch-cultuurstad.nl


Rollenspel van Oeteldonk

Rollenspel van Oeteldonk

Het spel in het dorp Oeteldonk kan niet gespeeld worden zonder het rollenspel van Oeteldonk. De bijbehorende personages komen ieder jaar weer terug, maar of ieder jaar de personage door dezelfde persoon wordt gespeeld...
Prins Amadeiro

Prins Amadeiro

Een belangrijke personage in het rollenspel van Oeteldonk is de Prins. De eerste Prins Amadeiro stamt uit 1883. Zijn Koninklijke Hoogheid Prins Amadeiro, Ricosto di Carnavallo, Ridder van het Reksam, Heer en Meester van Oeteldonk en deszelfs omliggende watervrije moerassen en zandwoestijnen, enz. enz. enz. heeft de belangrijkste rol in ’t durp Oeteldonk. Drie dagen lang is hij de vorst van Oeteldonk. De intocht kan beginnen als de Prins met de hoftrein om 11:11 uur aankomt en met veel gejuich wordt binnen gehaald op het station van Oeteldonk, waar het volkslied van Oeteldonk uit volle borst wordt gezongen.

Vervolgens is de taak van Prins Amadeiro in het rollenspel van Oeteldonk om boer Knillis op de markt te onthullen en tevens weer op de dinsdag van carnaval om 0:00 uur te begraven. Prins Amadeiro blijft aan de macht totdat hij afstand doet van zijn troon, dit kan dus meerdere jaren zijn. Prins Amadeiro wordt niet gekozen door de Oeteldonkers en heeft in het dagelijks leven een vrij hoge positie in de maatschappij, komt niet uit Den Bosch en spreekt Algemeen Beschaafd Nederlands. Om een sterk contrast te vormen met de ‘papen’ oftewel de katholieke Bosschenaren is de Prins niet katholiek. Prins Amadeiro wordt rond de 11e van de 11e kenbaar gemaakt en kiest zelf zijn Adjudant. De Prins heeft twee kostuums waarbij hij witte handschoenen draagt. Een Bourgondisch kostuum en een rokkostuum aangevuld met witte veren, een blauw uitgevoerde prinsensjerp en een prinsenkruis.
Adjudant

Adjudant

De rechterhand van de Prins in het rollenspel van Oeteldonk is Adjudant van Z.K.H. Prins Amadeiro. De Adjudant zorgt dat alles wat met de Prins te maken heeft in goede banen wordt geleid. Niet voor niets wordt de Adjudant uitgekozen door de Prins en blijft de Adjudant aan zijn zijde tijdens carnaval. In het rollenspel van Oeteldonk wordt bij elke nieuwe Prins een nieuwe Adjudant uitgekozen.


Peer vaan den Muggenheuvel tot den Bobberd

Peer vaan den Muggenheuvel tot den Bobberd

De burgervaojer Peer vaan den Muggenheuvel is de burgemeester in het rollenspel van Oeteldonk, gekleed in een zwarte pantalon met een zilveren bies en slibjas met een zilveren borduursel op de kraag en manchetten. Aangevuld met een steek met witte veren en rozet, cape en tot slot witte handschoenen. Peer vaan den Muggenheuvel vertelt de Prins op de zondag van carnaval hoe het Oeteldonk het afgelopen jaar is vergaan. Zijn personage in het rollenspel van Oeteldonk is samen ontstaan met Oeteldonk in 1882.Hendrien

Juffrouw Hendrien verschijnt alleen in het rollenspel van Oeteldonk tijdens het schrikkeljaar sinds 1927. Kees Minkels maakt plaats voor Hendrien en zorgt voor zijn eigen vervoer deze dag. Als hoogtepunt geeft Juffrouw Hendrien een toespraak tijdens het Open Hof. Juffrouw Hendrien vertelt dan openlijk over het vrijgezellenhuishouden van de Peer. Hendrien wordt vaak gespeeld door een man en is een ander personage als Moeder Hendrien, de vrouw van Knillis, en ook tijdens schrikkeljaar ten tonele verschijnt, maar dan naast Knillis.
Driek Pakaon

Driek Pakaon

De veldwachter van Oeteldonk is Driek. Driek's taak betreft het "afhaauwen van de vrollie, oftewel vrouwvolk" bij Peer vaan den Muggenheuvel tot den Bobberd en Prins Amadeiro. Het kostuum van Driek Pakaon is gebaseerd op dat van de dorpse veldwachter in de 19e eeuw en draagt daarbij een typische hoge witte puntboord.

Ut Gevollug

Ut Gevollug

Ut Gevollug begeleidt de Prins en de Adjudant te allen tijde als zij op be- zoek zijn in hun pronkjuweel. Tien generaals onder leiding van één korpo- raal. De rollen worden gespeeld door elf studenten uit Delft van het dispuut Oeteldonk. Om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt werkt Ut Gevollug samen met Driek, de Adjudant, Kees Minkels en de Minister van Protocol. De door de protocolcommissie voorgeschreven kleding van Ut Gevollug bestaat uit een soldaatachtig kostuum met een bijbehorend hoofddeksel. Daarbij draagt ieder een koperen plaat met daarop Ut Gevollug, de korporaal daarentegen heeft een lederen schild met het woord Korporaal.D'n Assessor Kees Minkels

D'n Assessor Kees Minkels

D'n Assessor Kees Minkels, ook wel gewoon Kees Minkels genoemd en in het rollenspel van Oeteldonk sinds 1905. Gekleed in een boerenpak uit de Meierij is Kees Minkels de rechterhand van Peer. Kees Minkels zorgt dat alles in goede banen wordt geleid en geeft waar nodig Peer vaan den Muggenheuvel raad.
De Oeteldonkse Renstal van Z.K.H. Prins Amadeiro

De Oeteldonkse Renstal van Z.K.H. Prins Amadeiro

Deze wordt gevormd door de Biezenpèrdjes en de Stokpèrdjes.

Biezenpèrdjes
De Biezenpèrdjes vormen sinds 1922 een vast onderdeel in het rollenspel van Oeteldonk , waarbij de twaalf ruiters worden aangevoerd door de Opperhofstalmeester. De Biezenpèrdjes zijn te zien bij de intocht op zondag en de Grote Optocht op maandag.


Vaandeldrager Daantje Woenders

Vaandeldrager Daantje Woenders

De vaandeldrager draagt in het rollenspel van Oeteldonk de verantwoordelijkheid voor het vaandel van Oeteldonk en zorgt dat dit waardig gepresenteerd wordt. De vaandeldrager Daantje Woenders is overal te zien, waar de Minister van Protocol hem nodig acht.
Hofkapel De Kikvorschen

Hofkapel De Kikvorschen

De in 1927 opgerichte komische Fanfare "De Kikvorschen" werd in 1930 door Prins Amadeiro XVI verheven tot Prinselijke Hofkapel der Amadeiro's. Met hun deftige boerenkostuum en typisch houten blaasinstrumenten met mirlitons weet het Hofkapel De Kikvorschen de Prins op een aangename manier te vergezellen.

GeminteRaod van Oeteldonk

GeminteRaod van Oeteldonk

De GeminteRaod van Oeteldonk bestaat uit 11 Bossche Jongeren. Deze groep is een persiflage op de Bossche Gemeenteraad en vertegenwoordigen in die hoedanigheid de Oeteldonkers. Ze hebben altijd grootse plannen maar zijn wars van enig professioneel inzicht. Het is een prettig gestoorde club en het motto is dan ook “nu is het feest, alle zaken zijn voor morgen”.

De Raod is zelf onderverdeeld in verschillende commissies. Elke commissie draagt zijn verantwoording af aan de Raodsvergadering. De P.P. is eindverantwoordelijke voor alle evenementen, uitkomsten en resultaten van de verschillende commissies. De nieuwe leden zijn op voorhand benoemd tot commissie Capes, Commissie dassen, en Commissie Bier.

Voor de Geminteraod moet er gevraagd worden om te solliciteren. Na een uitgebreide sollicitatieprocedure zal er besloten worden of het nieuwe lid toe mag treden als aspirant Geminteraodslid. Ze zijn op dat moment nog géén volwaardig lid en zullen zich eerst een jaar moeten bewijzen in de verschillende, voor hun verplichte, commissies. Na een jaar zal er besloten worden door de zittende Geminteraod of de nieuwe leden al dan niet volledig toe zullen treden, nog een jaar als aspirant door het leven moeten gaan of af moeten treden. De nieuwe leeje zijn te herkennen aan het ontbreken van de Raods(das)speld.

Kleding
- De grijze halfhoge met rood wit geel lint en met goudband gezette tekst GeminteRaod met Gouden knoop.
- De rood wit gele zakdoek met de daarop het wapen van Oeteldonk in een rood fond.
- Zilveren blinkende Raodsspeld
- De rood wit gele gebreide sjaal in de juiste kleurencombinatie.
- De krijtstrepen pantalon (boerensjiek)- Grijze lange slipjas
- Gepoetste zwarte schoenen
- Donkere sokken

Dit nieuwe pak is gebaseerd op de gegoede burgerij van de stad `s-Hertogenbosch rond de 19e eeuw.

Bij de scheiding der machten van het bestuur van de O.C. in 1977 en de Raod vaan XI is gekozen voor begeleiding van de Peer en Kees en de oprichting van de Ministerraad van de Oeteldonkse Club. Van 1977 tot en met 1999 liepen er tijdens Carnaval 2 groepen met een steek op. Om verwarring verder te voorkomen is in 1999 besloten om de Raod vaan XI om te zetten in GeminteRaod met nieuwe kleding en bijpassende hoge hoed.

Voorheen werd de GeminteRaod, Raad vaan XI genoemd. Buiten dienst zijn de leeje net als alle andere oeteldonkers gekleed in een boerenkiel. Het enige verschil is dat de kiel grijs is en de rood-wit-gele zakdoek blijft gedragen worden evenals de zilveren blinkende Raodsspeld.
Hieronder wordt zoals gebruikelijk een bruine ribbroek gedragen met zwarte schoenen en de donkere sokken.

Functioneren
Volledige begeleiding en bescherming van Peer en Assessor. De GeminteRaod opereert altijd collectief. Met als eindverantwoordelijke en contact persoon de P.P.

Verordeningen
Jaarlijks vaardigt de GeminteRaod de verordeningen uit. Als bestuur van het Durup is de GeminteRaod verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Om de Oeteldonkers te informeren over de weloverwogen beslissingen welke voortvloeien uit de Raodsvergaderingen, geeft de GeminteRaod verordeningen uit. Deze worden gepubliceerd in een openbaar medium zoals de Bossche Omroep, Brabants Dagblad en/of de website van Oeteldonk.