Den Bosch Cultuurstad

Deze website is te koop. Voor meer informatie stuur een email naar info@denbosch-cultuurstad.nl


Sigarenfabriek Willem II

Sigarenfabriek Willem II
Architect

Architect

De voormalige sigarenfabriek Willem II, gegrondvest in het jaar 1897 door Goulmy & Baar, die al in het bezit waren van een sigarenfabriek in Amsterdam, staat op Boschdijkstraat, tegenover de Verkadefabriek in de wijk 't Zand. De voormalige sigarenfabriek, het rijksmonument in Den Bosch is ontworpen door de architect P. Th. Stornebrink. Het rijksmonument, opgetrokken uit schoon metselwerk en waar ijzer gebruikt is voor de constructie, kenmerkt zich door de grote hoeveelheid aan boogramen, kruisramen en de achtzijdige traptoren. Rond 1907 / 1908 heeft er nog een verbouwing met enige uitbreiding plaatsgevonden.

Goulmy & Baar

De sigarenfabriek is deels onderkelderd, hier bevond zich de inrichting van de centrale verwarming en de kolenbergplaatsen. De kantoren, kleedkamer, magazijnen en de vochterij bevonden zich op de begane grond. Op de eerste verdieping was de sigarenmakerij, de magazijnen voor de natte sigaren en de perskamer. Op de tweede verdieping, de expeditiezaal, de sorteerderei, de droogkamers en diverse kamers en magazijnen voor het laatste verwerkingsproces.

Geavanceerd

De vooruitstrevende Goulmy & Baar gaven opdracht voor een voor die tijd zeer modern gebouw, zowel architectonisch als de voorzieningen die in het pand aanwezig waren. Zo bezat het pand een lift, airco, sanitair en vloerverwarming. Zij waren een voorstander van hygiƫne en zorgde goed voor de ongeveer vierhonderd werknemers. Naast de arbeid konden de werknemers deel nemen aan het huisharmonie onder de naam "Neerlandia". Deze is uitgegroeid en tegenwoordig bekend als Koninklijke Harmonie.
Willem II

Willem II

Door de recessie in de sigarenindustrie werd de fabriek in 1929 overgenomen door de firma Willem II die het pand vier jaar in gebruik heeft genomen. In de Tweede Wereldoorlog diende sigarenfabriek Willem II als opslag en de kelder als schuilplaats.

De door de oorlog opgelopen schade aan het pand heeft men in 1946 zorgvuldig weten te herstellen.

Concertzaal

Concertzaal

In 1987 werd de voormalige sigarenfabriek in gebruik genomen door de Willem II Concertzaal samen met het Popcollectief die hier oefenruimtes onderbracht. Tegenwoordig bekend onder de naam W2 Poppodium en het W2 Popcollectief. Een plaats waar concerten worden gegeven en waar popmuzikanten de kans krijgen om zich te ontplooien. Een "kleine" concertzaal met een grote naam in de muziekwereld!