Den Bosch Cultuurstad

Deze website is te koop. Voor meer informatie stuur een email naar info@denbosch-cultuurstad.nl


Stadskantoor

Stadskantoor

Stadskantoor Den Bosch, waar contrast samenvloeit

Het stadskantoor Den Bosch, twee oude gebouwen verbonden door moderne architectuur op cultuur historische bodem, het voormalige Keizershof. Het stadskantoor in 's-Hertogenbosch ontworpen door de architect Dirk Jan Postel in samenwerking met de gemeentesecretaris Peter Lansbergen, werd in april 2003 in gebruik genomen. Koningin Beatrix opende feestelijk het veelzijdige stadskantoor op 28 april 2004.


Architect

Architect

Het vernieuwde stadskantoor aan de wolvenhoek 1 te 's-Hertogenbosch is ontworpen door de architect Dirk Jan Postel geboren op 11 maart 1957, afgestudeerd aan de TU Delft. Door zijn vakbekwaamheid, kennis en oog voor detail heeft hij al meerdere interessante projecten op zijn naam weten te zetten. Sinds 1992 mag hij zich partner noemen van Kraaijvanger Urbis.

foto: Buitenzijde - stadskantoor Den Bosch.


Het stadskantoor

Het stadskantoor van 's-Hertogenbosch vormt een sterk, maar open contrast met de historische binnenstad waarbij de materiaalkeuze van glas uit het ontwerp blinkt. De architect Dirk Jan Postel heeft een combinatie van open, dynamisch, modern en historisch weten te verwezenlijken in het stadskantoor en niet te vergeten duurzaamheid. Met de aanleg van een warmte koude opslag en het installatie van 220 zonnepanelen op het dak van het stadskantoor Den Bosch. Niet alleen in het ontwerp, maar ook in de werkplekken binnen het stadskantoor is dit principe doorgevoerd.

Binnen in het pand is het transparant, dynamisch, licht. Door de materiaalkeuze van glas en het tegen de witte kleur natuursteen. Bij binnenkomst sta je in de publiekshal van het stadskantoor, door de ruime opzet en de verbinding tussen de twee gesloten geeft het een doorkijk naar de achterzijde. De publiekshal doet dienst als atrium en voorziet de ruimte van licht door het glazen dak. Terwijl het exterieur aan de straatzijde van het stadskantoor Den Bosch voor een groot deel een gesloten indruk geeft. Een moderne verbinding van het voormalige kantoor van Rijkswaterstaat en het oude gedeelte van het stadskantoor aan de Wolvenhoek, waarbij de achtergevel van het gerenoveerde Rijkswaterstaat- gebouw is vervangen door het materiaal glas. Verder zijn er in het gebouw diverse vides en vier zithoeken ingericht met design meubilair van Mae West en Maarten Lammers. Voor wie even een frisse adem wilt halen kan naar het Keizerhof gaan. De naam vertegenwoordigd tegenwoordig een binnentuin die is omgeven door glazen gevels. De Binnendieze, deels zichtbaar van onder het stadskantoor, vormt één geheel met de binnentuin. Daarnaast is er nog het Kastanjehof gelegen aan de achterzijde van het stadskantoor aan de Binnendieze.

Flexibel kantoorconcept

Het stadskantoor van 's-Hertogenbosch is voor een flexibel kantoorconcept. De werkplekken zijn open en dynamisch. Door het creëren van onder andere zogenaamde flexplekken, cockpits en lounge binnen het stadskantoor Den Bosch, waarbij comfortabel meubilair wordt gecombineerd met duurzaamheid. De nieuwste technieken hebben het mogelijk gemaakt dat geen enkele werknemer een eigen werkplek meer heeft en kan werken in de omgeving waar hij of zij behoefte aan heeft. Zoals de gemeente 's-Hertogenbosch mooi verwoord: Leidinggevenden hebben geen bijzondere faciliteiten. Een leidinggevende stuurt op inhoud, niet vanuit status.

Keizershof, de cultuur historische bodem van het stadskantoor

Het Keizershof was gelegen aan de Keizerstraat met op de hoek van de Keizerstraat en Sint Jorisstraat de Sint Joriskapel. De naam die zowel in de naam van het pand als van de straat terugkomen zijn te danken aan Hendrick Proening van Deventer. Hendrick Proening was een welvarend man die rond 1525 - 1530 eigenaar werd van het grote huis (voormalig Lombardenhuis), die hij tot een waar paleis wist te maken. Hendrick Proening Zwanenbroeder was lid van het Illustre Lieve Vrouwe Broederschap en tevens één van de schepenen. De schepenen waren een onderdeel van het stadsbestuur en bestonden in de tijd van de 'Blijde Inkomste'. Hendrik Proening stelde zijn adellijke huis regelmatig beschikbaar aan vorstelijke personen, waaronder keizer Karel V. Hendrick Proening van Deventer werd in de adelstand verheven. Als dankbetoon vernoemde hij het pand en de straat.
Keizershof - Binnentuin stadskantoor Den Bosch

Keizershof - Binnentuin stadskantoor Den Bosch

Op 22 augustus in het jaar 1556 is Hendrick Proening overleden en begraven in de Sint Jan. Het Keijzershof werd in 1871 gesloopt, toen het gebouw dienst deed als marechaussekazerne. Daarvoor in de plaats werd er een school gebouwd die rond 1930 is vervangen door de St. Franciscusschool. Voor de bouw van het nieuwe stadskantoor is het vrij gelegde terrein in de jaren 2000 en 2001 grondig bestudeerd. De fundering werd blootgelegd en naast de diverse voorwerpen die zijn gevonden heeft men aan de hand van archeologisch onderzoek een reconstructie kunnen maken van dit adellijke paleis. Een aantal archeologische vondsten zijn te bezichtigen in het Noordbrabants Museum. Verder is er onverwachts één muur van het Keizershof terug gevonden, ondanks de sloopwerzaamheden van de voorgaande bouwwerken, welke men heeft weten te verwerken in het stadskantoor van 's-hertogenbosch.

Contact

Bezoekadres:
Stadskantoor
Wolvenhoek 1
5211 HH 's-Hertogenbosch

Locatie: minder dan vijf minuten lopen vanaf de markt

Overige informatie:
Voor meer informatie over de archeologische onderzoeken, vondsten en gemeentelijke diensten word je doorverwezen naar de website: www.s-hertogenbosch.nl