Den Bosch Cultuurstad

Deze website is te koop. Voor meer informatie stuur een email naar info@denbosch-cultuurstad.nl


Willem Twee concertzaal

Willem Twee concertzaal

Bossche synagoge

Willem Twee concertzaal, een concertzaal die is gesetteld in de voormalige Bossche synagoge die tot ongeveer 1970 gebruikt werd door de Joodse gemeenschap. Deze synagoge was de eerste grote synagoge in Den Bosch die in opdracht van Bernardus Hartogensis in 1823 werd gebouwd aan de Mortel in Den Bosch. Na drie en zestig jaar werd het interieur van de Bossche synagoge grondig verbouwd naar een ontwerp van de architect Izak, later Isaac Gosschalk, geboren in 1838 te Amsterdam. De vrijstaande Bossche synagoge was gelegen aan de Binnendieze tot het jaar 1937, huizen werden gebouwd voor de synagoge over de Dieze heen. De Tweede Wereldoorlog heeft hier net zoals in de rest van de wereld grote gevolgen gehad. Drie vijfde deel van de Joodse inwoners heeft de oorlog niet overleefd.

De inboedel van de Bossche synagoge werd voor een deel naar Zaltbommel overgebracht, de rest werd leeggeroofd, gelukkig bleef de synagoge groot en deels intact. Na de terugkomst van de inboedel werd in 1947 de Bossche synagoge heringewijd en werd een jaar later het interieur aangevuld met een gedenksteen. De aanloop werd minder in de jaren zeventig en het gebouw raakte in verval. De woningen zijn inmiddels weer verdwenen en door de restauratie aan de Binnendieze is dit gedeelte van de Binnendieze weer opengelegd. Onder de Bossche synagoge door bevindt zich het bekende "Hellegat". Na de grondige restauratie en verbouw van het pand rond 1995 werd de voormalige synagoge in ere hersteld en werd het pand met aangrenzende nieuwbouw en haar karakteristieke eigenschappen in gebruik genomen als een kleine concertzaal, waar sinds 2003 ook getrouwd kan worden. De Bossche Joodse gemeenschap heeft tegenwoordig een gebedsruimte naast het hoofdgebouw van de Willem Twee concertzaal.
Kamermuziekpodium

Kamermuziekpodium

Buiten de prachtige akoestiek om heeft de concertzaal tevens een prachtig decor door onder andere de Arke en het vrouwenbalkon. De concertzaal is een bijzondere ruimte waar geëxperimenteerd mag worden met muziek. De concertagenda wordt onder andere gevuld met klassieke muziek, hedendaagse muziek, wereldmuziek, jazz, lunchconcerten, strijkkwartetten en muziekuitvoeringen die van de uitstekende akoestiek gebruik maken.

Algemeen

Algemeen

Naast de concerten op de concertagenda staan er ieder seizoen diverse festivals op het programma die zich richten op een bepaald instrument of stroming. In het voorste gedeelte van het pand, de nieuwbouw, is er de gelegenheid voor een drankje. Daarnaast is er bij Muziekcentrum De Toonzaal ruimte voor diverse cursussen en workshops en zijn er mogelijkheden voor verhuringen. De voormalige Bossche synagoge, de huidige Toonzaal, heeft een intieme sfeer mede door de karakteristieke eigenschappen die men heeft weten te behouden.


Contact

Contact

Bezoekadres:
Willem Twee concertzaal
Prins Bernhardstraat 4-6
5211 HE 's-Hertogenbosch
www.willem-twee.nl (De Toonzaal heeft samen met Willem Twee één website)

Locatie: "schuin tegenover" het stadskantoor