Den Bosch Cultuurstad

Deze website is te koop. Voor meer informatie stuur een email naar info@denbosch-cultuurstad.nl


Uilenburg Den Bosch

Uilenburg Den Bosch

De Uilenburg Den Bosch staat niet alleen bekend om de gezellige terrassen en evenementen waarbij de gevestigde horeca een groot aandeel heeft. De Uilenburg kenmerkt zich ook door de Binnendieze, het standbeeld van Zoete Lieve Gerritje, de gevelgedichten, de smalle autovrije straatjes betegeld met kinderkopjes, monumentale panden en de sfeer en charme die deze authentieke wijk uitstraalt.
Geschiedenis

Geschiedenis

Ook de Uilenburg kwam, net zoals de de geschiedenis van de Sint Jan, pas na de aanleg van de tweede ommuring binnen de ommuring te ligging. De oorsprong van de naam Uilenburg is niet geheel duidelijk, het zou afkomstig kunnen zijn van het woord "Rulenburg", wat korenberg betekent. Wat men wel weet is dat het in de Uilenburg altijd al druk is geweest door de nabij gelegen stadspoort en de ligging dichtbij de haven. Een schone buurt was de Uilenburg niet, door de slechte huisvesting, dichte bevolking en slecht drinkwater, die men veelal uit de Binnendieze haalde staken er allerlei ziektes de kop op. De epidemieƫn rond 1865-1870 zorgde voor een hoog sterftecijfer onder de inwoners. Pas na de nieuwe vestingwet in 1874, die Den Bosch onthief van zijn functie als vestingstad, mocht men buiten de ommuring bouwen. De poorten werden afgebroken waardoor er meerdere doorgangen naar het centrum werden gecreƫerd, een beetje rust...
Restauratie

Restauratie

In de jaren zestig en zeventig werd de Uilenburg in Den Bosch nog als verloederd bestempeld en werd er nog gesproken over de sloophamer ondanks tegenspraak. Van dat plan is men terug gekomen en vanaf het monumentenjaar in 1975 begon men met een kostbare restauratie in de Uilenburg Den Bosch waarbij diverse panden werden samengevoegd en vervallen gebouwen werden vervangen. Door de hoge kosten van de restauratie (ondanks de subsidie) zijn vele oude bewoners elders gaan wonen in Den Bosch. De restauratie aan de Binnendieze zorgde ervoor dat de Uilenburg tevens een toeristische bestemming kreeg. Wanneer men door de pittoreske straatjes loopt komt men diverse antiekhandelaar tegen. Al snel vestigde zich er diverse eet- en drinkgelegenheden in deze sfeervolle buurt aan de Binnendieze. Tegenwoordig bevindt zich hier ook een opstapplaats om een rondvaart over de Binnendieze te maken.

En is de Uilenburg een plek bij uitstek om een bijzondere wandeling te maken door de pittoreske straatjes of om lekker te eten en te borrelen tussen de monumentale panden.