Den Bosch Cultuurstad

Deze website is te koop. Voor meer informatie stuur een email naar info@denbosch-cultuurstad.nl


Jheronimus Bosch Art Center

Jheronimus Bosch Art Center

Op het plein voor de Sint Jacobskerk, het Jheronimus Bosch Art Center, staat een wonderlijk kunstwerk. Achter de houten deur van de kerk bevindt zich een museum met de wonderlijke wereld van de schilder Jeroen Bosch zich afspeelt. Waar fantasie en werkelijkheid tot leven komen. Waar je kunt genieten van een prachtig uitzicht over Den Bosch en een locatie waar je de echte Bosschebol van bakkerij Jan de Groot kunt proeven.
Expositie

Expositie

Het museum staat helemaal in het teken van Jeroen Bosch. De beroemde schilder die de mens meeneemt in een wereld waar fabelachtige wezens, geloof, symbolen en waar diepere betekenissen centraal staan. Het interieur van de Sint Jacobs kerk zorgt daarbij voor een bijzondere sfeer. Na binnenkomst neem je plaats op één van de kerkbanken waarna er een vijftien minuten durende film zich afspeelt op een zeer groot doek te midden voor het altaar. In deze film wordt het leven en de werken van de schilder Jeroen Bosch weergegeven. Door de kerk galmen rustig de geluiden die zorgen voor een mooi samenspel tussen de expositie en de bijzondere locatie. Naast unieke wandtapijten, gevormd door de Poolse gebroeders Mierzejeweski, vliegen karikaturen van de meesterwerken van de schilder Jeroen Bosch boven het hoofd. De reproducties van de bijzondere schilderwerken van Jeroen Bosch nemen je letterlijk mee de kerktoren in. Terwijl de digitale informatiezuil in het museum op de begane grond de studies en schetsen tonen waaruit de bijzondere meesterwerken van Jeroen Bosch ontstaan zijn. Tevens bevindt zich in de kelder van het museum "het atelier van Jeroen Bosch", welke in die tijd aan de markt gelegen was. Een mooie gelegenheid om een impressie te krijgen van de meester Jeroen Bosch in zijn eigen omgeving.

Rondleiding

Bij binnenkomst wordt er uitleg gegeven over de expositie en route door het museum. Vervolgens krijgt iedereen een eigen audioguide. Door simpelweg de nummers in te toetsen die bij de werken zijn aangegeven wordt het gehele schilderij tot in detail toegelicht. Deze is bovendien in diverse talen te beluisteren.
Sint Jacobskerk

Sint Jacobskerk

Het Jheronimus Bosch Art Center is gelegen in de Sint Jacobskerk die in 1905 onder leiding van bouwpastoor Prinsen is gerealiseerd naar een ontwerp van Cuypers en Stuyt. De Sint Jacobskerk is ontstaan uit een schuilkerk. Toen Den Bosch onder het gezag van de Fransen kwam, werd de kerk vervangen door een kerk die in classicistische bouwstijl werd uitgevoerd, geïnspireerd op de Byzantijnse kerkelijke architectuur. Kenmerken voor de Byzantijnse architectuur zijn onder andere de enorme hoofdkoepel, de verschillende kleinere halfkoepels en de aandacht die is besteed aan de afwerking binnenin het gebouw.

Het werd de vierde kerk in Den Bosch die de naam Sint Jacobskerk kreeg. De eerste Sint Jacobskerk is gelegen achter de kerk aan de Bethaniestraat, waar Cultureel Platform Azijnfabriek gebruikt maakt van het voormalige koorgedeelte.
Achterzijde Sint Jacobskerk

Achterzijde Sint Jacobskerk

In 1923 werd de Sint Jacobskerk uitgebreid met een vierkante toren. Aangezien deze kerk een bijzonder staaltje architectuur betrof kwamen hier dan ook veel bouwkundige studenten op af. Tegenwoordig is het Jheronimus Bosch Art Center of Jeroen Bosch museum in dit bijzondere pand gevestigd, welke op zes en twintig maart 2007 is geopend. Het meest bijzondere is misschien wel dat deze locatie nog steeds slaapplaatsen en stempels biedt aan de pelgrims. De pelgrims kunnen hier nog steeds aankloppen onderweg naar de Sint Jacobskerk in Santiago de Compostella in Noord-Spanje.

Interieur Jheronimus Bosch Art Center

Interieur Jheronimus Bosch Art Center

De expositie vindt zijn weg onder toeziend oog van de glas in lood partijen, mooie muurschilderingen en de vele objecten in barokstijl. Door het aanbrengen van een glazen lift in de schacht van de toren is het voor iedereen mogelijk om op veertig meter hoogte over Den Bosch heen te kijken. De glazen lift in het museum zorgt voor een bijzondere gewaarwording. Kortom: de kerk met zijn ambiance zorgt ervoor dat je echt wordt meegenomen in de tijd van Jeroen Bosch.

Toegankelijkheid

Het Jheronimus Bosch Art Center museum is toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Zij kunnen alleen niet naar de kelder van het museum om het 'atelier' van Jeroen Bosch te bezichtigen. Bovendien beschikt het museum over rolstoelen en een lift.

Tot slot
Het Jheronimus Bosch Art Center heeft een giftshop en een lunchroom, welke uitzicht heeft op het plein voor de Sint Jacobskerk.


Contact
Bezoekadres:
Jheronimus Bosch Art Center
Jeroen Boschplein 2
5211 ML 's-Hertogenbosch
Jheronimus Bosch Art Center

Locatie: nabij de Parade