Den Bosch Cultuurstad

Deze website is te koop. Voor meer informatie stuur een email naar info@denbosch-cultuurstad.nl


Noordbrabants Museum

Noordbrabants Museum

Noordbrabants Museum

Achter het smeedijzeren hek van het Noordbrabants Museum ontmoeten diverse grootheden elkaar in een indrukwekkend historisch paleis. Waar bekende schilders, onder andere de echte Bosschenaar Jeroen Bosch en de wereldberoemde Brabantse kunstschilder Vincent van Gogh het hele jaar door zijn vertegenwoordigd.

Expositie

Het Noordbrabants Museum heeft een vaste collectie met bijzondere werken van beroemde schilders: Vincent van Gogh, Breughel en Jan Sluijters en een buitengewoon assortiment van historische voorwerpen. Bij de vaste opstelling behoort ook De Wereld van Bosch. Kunst-en gebruiksvoorwerpen uit de tijd van Jeroen Bosch (ca. 1450-1516) vormen de historische context van een nog steeds groeiende verzameling 16de eeuwse panelen. Deze werken zijn gemaakt in het atelier of door navolgers van de meest tot de verbeelding sprekende kunstenaar uit de Late Middeleeuwen. Verder hoort bij de vaste collectie een maquette van 's-Hertogenbosch, welke is gemaakt voor het 800 jarig bestaan in 1985 van 's-Hertogenbosch. Hier heeft men de mogelijkheid om een video voorstelling te bekijken over diverse historische gebouwen en gebeurtenissen die in de maquette worden uitgelicht. Buiten deze vaste tentoonstellingen heeft het museum in de tuingalerij en zijvleugel gemiddeld drie keer per jaar een ander thema. Diverse tentoonstellingen van schilderijen, kunst en media vinden hierbij plaats.
Het paleis

Het paleis

Het paleis is gelegen in de Verwerstraat, welke haar naam te danken heeft aan de Bossche ambachtslieden die wollen stoffen verfden ruim 500 jaar geleden.

Sinds 1600 kent het paleis vele bestemmingen, waaronder college, residentie van de militaire gouverneur, kantoor, hotel, gouverneurs woning, gemeenteraadzaal en tot slot het museum dat we nu kennen. De historische kenmerken van voorgenoemde bestemmingen zijn nog goed zichtbaar in de huidige staat. Dit is te zien zowel aan de buitengevel als aan het imposante portret van de gouverneur, Andreas Johannes Ludovicus baron van den Bogaerde van Terbrugge, in de hal van de linker zijvleugel in het museum.
Interieur

Interieur

Achter de relatief kleine entree schuilt een museum met grote historische waarde. Het pand beschikt nog over een hoog plafond met ornamenten, erkers, eiken houten parket, marmeren vloeren en zelfs nog enkele schouwen. De rechter zijvleugel waar zich de maquette bevindt brengt je terug in de tijd. Terwijl de linker zijvleugel, die luchtig en ruim is opgezet door de verbouwing, de historische schatten van schilderijen laten uitblinken. De huidige media en de oudheden zijn een imposante combinatie. De linker zijvleugel, waar zich de wisselende tentoonstellingen bevinden, vloeit samen met de prachtige groene binnentuin die tevens aangevuld is met moderne kunst.

Toegankelijkheid

Het museum is volledig toegankelijk voor mensen in een rolstoel. De rolstoelen die in het museum aanwezig zijn kun je vooraf telefonisch reserveren.

Tot slot

Het Noordbrabants Museum heeft diverse leerzame activiteiten voor kinderen op het programma staan, zowel voor particulieren als in de vorm van museumlessen voor het onderwijs. In het museum is een winkeltje aanwezig waar diverse boeken en ansichtkaarten te verkrijgen zijn. Verder is er in de museumtuin bij mooi weer een terras aanwezig.
Contact

Contact

Bezoekadres:
Noordbrabants Museum
Verwersstraat 41
5211 HT 's-Hertogenbosch
Noordbrabants Museum.nl
Vanaf 1 april 2014 zijn Het Noordbrabants Museum en het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch van dinsdag tot en met zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur en dinsdag t/m zondag van 11.00 - 17.00 uur.

Locatie: nabij de Parade